Contextul utilizarii sistemelor automate cu sprinklere
În fiecare an, companiile din Romania pierd milioane de RON în daune ca urmare a incendiului. Fiind unul dintre cei mai importanți factori care contribuie la pierderea financiară a întreprinderilor, incendiile comerciale nu numai că amenință viețile, ci și afectează grav operațiunile, multe companii afectate nu putând niciodată să se recupereze pe deplin după pagubele și efectele devastatoare ale incendiului.
Înțelegerea cauzelor majore ale incendiilor comerciale și a riscurilor asociate este primul pas către atenuarea unui potențial dezastru. Este esențial ca proprietarii de afaceri să ia în considerare o strategie cuprinzătoare de gestionare a siguranței la incendiu care să evalueze și să abordeze fiecare scenariu de risc potențial.
Susținute de ani de experiență și implementarea unor soluții de risc comerciale de risc de incendiu, furnizorii de asigurări și intermediarii sunt poziționați în mod ideal pentru a ajuta proprietarii de afaceri să contribuie la optimizarea strategiilor comerciale de gestionare a incendiilor pentru a reduce riscul de daune ca urmare a incendiilor.
Potrivit lui statisticii, principalul furnizor de date generale din Romania, care asigură în prezent 85% din primele 100 de companii cotate , un sistem automat de aspersoare-sprinklere împotriva incendiilor devine rapid o primă linie de apărare esențială pentru multe companii, pe baza capacităților sale dovedite de a reduce semnificativ potențialul pagube provocate de incendii.
Ce este un sistem de sprinklere automat?
Un sistem automat de sprinkler de incendiu este un sistem de distribuție și distribuție a apei sub presiune dezvoltat conform codurilor și standardelor specifice de proiectare a incendiilor. Aceste sisteme se găsesc de obicei în depozite, fabrici, hoteluri, precum și clădiri mari de birouri și proprietăți rezidențiale.
Componentele principale ale unui sistem de aspersoare de incendiu cuprind conducte de alimentare cu apă și o rețea de capete de aspersoare care se activează în caz de incendiu, eliberând apă din sistem pentru a stinge focul de mai jos.
Alimentarea cu apă poate fi sub formă de alimentare cu apă publică sau municipală pentru instalații mici, sau din rezervoare de apă independente și pompe de incendiu dedicate pentru instalații mai mari.
Avantajele sistemelor de aspersoare-sprinklere de incendiu
Considerate drept una dintre cele mai fiabile și mai rentabile metode de control al incendiului, sistemele de aspersoare de incendiu sunt, în general, ușor de instalat și întreținut.
Cu condiția ca sistemele să fie montate profesional și că toate componentele cheie funcționează pe deplin și sunt întreținute în mod regulat, sistemele de aspersoare de incendiu dețin o serie de avantaje pentru proprietarii de afaceri:
- Sistemele de aspersoare de incendiu sunt proiectate pentru a reacționa rapid și automat în caz de incendiu, indiferent de ora din zi, fără a fi nevoie de intervenția umană sau de a trebui să navigheze din motive de siguranță.
- Sistemele de aspersoare sunt prevăzute cu alarme de debit de apă care vor avertiza ocupanții, precum și servicii de monitorizare în afara amplasamentului în caz de incendiu.
- Sprinklerele sunt concepute pentru a stinge focul la început, ceea ce duce la generarea mult mai mică de căldură și fum.
- Un sistem bine conceput va asigura controlul prompt al răspândirii focului pentru a minimiza și localiza daunele cauzate de incendiu și apă asupra bunurilor.
- Ocupanții și pompierii sunt expuși unui pericol mult mai mic dacă focul este controlat de un sistem de aspersoare.
- Un incendiu controlat de sistemele de aspersoare are ca rezultat, în general, mai puține daune materialelor, ceea ce se traduce prin prime de asigurare reduse pentru acele întreprinderi echipate cu sisteme de aspersoare.
- Sistemele de aspersoare folosesc în mod semnificativ mai puțină apă de incendiu decât hidranții, bobinele hidraulice ale furtunurilor sau serviciile generale de incendiu, făcându-l o soluție mult mai rentabilă și mai durabilă de control al incendiilor.
Reglementări care ghidează utilizarea sistemelor de aspersoare-sprinklere împotriva incendiilor
Conform indicativului P118/2/2013, echiparea tehnica a cladirilor, compartimentelor de incendiu si incaperilor, cu instalatii automate de stingere a incendiilor, tip sprinkler, se asigura la:
- cladiri inchise din categoriile de importanta exceptionala si deosebita (A si B), incadrate conform legislatiei in vigoare, cu densitatea sarcinii termice mai mare de 420 Mj/m2;
- platouri de filmare amenajate si inchise, studiouri de televiziune si scene amenajate, cu arii mai mari de 150 m2, inclusiv buzunarele, depozitele si atelierele anexa ale acestora;
- incaperile din cladirile civile subterane in care densitatea sarcinii termice depaseste 840 Mj/m2;
- depozitele cu stive, in conditiile SR EN 12845;
- cladiri si compartimente de incendiu administrative sau pentru cultura, cu aria construita mai mare de 1250 m2 si densitatea sarcinii termice peste 840 Mj/m2;
- cladiri inalte cu exceptia locuintelor si foarte inalte indiferent de destinatie;
- cladiri, compartimente de incendiu cu destinatia de comert si incaperile pentru comert cu aria desfasurata egala sau mai mare de 1500 mp sau cu densitatea sarcinii ermice peste 840 Mj/m2;
- cladiri (incaperi) de productie si/sau depozitare cu RISC MARE SI FOARTE MARE de incndiu cu aria desfasurata mai mare de 600 m2;
- parcaje supraterane de tip P1, P2, P3 si P4 definite potrivit prevederilor reglementarii tehnice specifice, precum si la cele supraterane inchise cu mai multe de 100 de autoturisme.
Examinați anual politicile comerciale pentru a vă asigura că protocoalele sunt în vigoare.
ARCI SS încurajează proprietarii de afaceri și intermediarii acestora să își revizuiască în mod proactiv polițele de asigurare comercială anual și să le actualizeze acolo unde este necesar. Acest lucru va asigura o înțelegere aprofundată a domeniului de acoperire complet în caz de incendiu sau orice eveniment advers care ar putea duce la pierderi grave, daune sau întreruperi extinse ale afacerii.