Pentru cei ce se gandesc serios sa isi monteze un sistem de supraveghere de exterior, iata un scurt ghid si cateva sfaturi. Vom enumera avantajele si beneficiile unui astfel de sistem, vom prezenta pasii prin care sa stabiliti singuri ce sistem vi se potriveste, si, nu in ultimul rand, vom oferi cateva sfaturi utile pentru implementare.
Avantajele unui Sistem de Supraveghere de Exterior
Aveti posibilitatea sa va urmariti propria curte sau spatiul din jurul locuintei si afacerii. Acest lucru ofera control si liniste.
Simpla prezenta a camerelor de supraveghere descurajeaza raufacatorii. Montand camerele la vedere, oricine ar avea vreun gand malitios se va gandi de doua ori.
Cand plecati in vacanta, sau pur si simplu cand nu sunteti acasa, va puteti urmari locuinta de oriunde. Veti fi mai linistiti si va veti bucura mai mult de concediu stiind ca totul este in regula.
Afacerea dumneavoastra depinde de eficienta angajatilor. Urmariti-le activitatea si asigurativa ca stiu ca sunt urmariti. Veti fi surprins de rezultatele pozitive.
In situatia in care are loc un eveniment neplacut puteti sa verificati inregistrarile video si sa obtineti informatii pretioase despre cauza problemei sau despre persoana responsabila.
Cu functia de detectie la miscare a camerelor puteti folosi sistemul video pe post de sistem de alarma. Activati detectia la miscare si de fiecare data cand cineva trece prin cadrul cemerei veti fi anuntat.
Reduceti bugetul alocat pentru paza umana implementand un sistem video centralizat. Un post de monitorizare permanenta impreuna cu un post de interventie pot inlocui cu succes nevoia multor posturi de paza costisitoare. Am implementat deja cu succes aceasta solutie la multi clienti.
Cum imi alcatuiesc sistemul de exterior? Iata pasii pe care trebuie sa-i urmati:
1. Alegeti un DVR potrivit
Incepeti alcatuirea sistemului de supraveghere cu unitatea de inregistrare, nu cu camerele. In cadrul unui sistem de supraveghere, DVR-ul este elementul central, echipamentul care va ofera toate functiile de care aveti sau veti avea nevoie vreodata. DVR-ul este responsabil de calitatea imaginilor pe care le vedeti pe monitor. Cea mai performanta camera va fi inutila daca nu este conectata la un DVR potrivit.
Alegeti un DVR cu cateva canale video in plus. Daca sunteti de parere ca 4 camere sunt suficiente pentru sistemul dumneavoastra nu ar fi rau sa cumparati un DVR cu 8 canale pentru a avea si o rezerva. In timp puteti observa ca ati mai avea nevoie de 1-2 camere, dar nu mai aveti loc in unitatea DVR. In plus, in timp se pot defecta unele canale video ale DVR-ului (descarcarile electrice pe cablul video sunt principalele cauze) si atunci puteti utiliza canalele suplimentare pentru a pastra toate camerele in functiune.
Pe langa procesarea semnalului de la camere, DVR-ul este cel care va pune la dispozitie: conectarea prin internet la sistemul video, detectia de miscare, stocarea inregistrarilor, aplicatia de monitorizare pentru telefon si calculator pe care o veti folosi zilnic, suport pentru conectarea de microfoane, intrari si iesiri de alarma pentru atasarea de senzori de miscare, etc. Pe piata sunt disponibile deja modele foarte performante de DVR-uri, la preturi avantajoase. Alegeti DVR-ul in functie de caracteristicile si facilitatile de mai sus. De multe ori puteti realiza ca doreati ceva de la sistemul video si DVR-ul pe care l-ati ales in graba nu ofera acele facilitati. Documentati-va si nu va feriti de intrebari. Furnizorii de echipamente de supraveghere care nu sunt dispusi sa va ofere toate detaliile merita ignorati.
Alegeti un DVR, nu o placa de captura. Placile de captura se monteaza intr-un calculator si folosesc resuresele acestuia pentru stocare si redare. Acest compromis rezulta de multe ori intr-o lipsa grava de fiabilitate si performanta. Alegeti o unitate de sine statatoare tip DVR. Sunt mult mai stabile si mai performante.
2. Alegeti camerele de supraveghere potrivite
Cu DVR-ul ales este timpul sa ne ocupam de camerele de supraveghere. Cand discutam despre alegerea camerelor potrivite de exterior avem cateva lucruri de urmarit:
Camerele de exterior trebuie in primul rand sa functioneze in conditii exterioare grele. Praf, umezeala, frig, caldura, nimic nu trebuie sa afecteze functionarea camerei. Camerele de exterior, fie ele capsulate din fabrica sau montate carcase de protectie, vin cu un indicator protectie numit "IP" (eng. Ingress Protection). Acesta este un standard international de etanseitate a aparaturii la factori precum praf, umezeala ,etc, pe care toti producatorii de echipamente sunt obligati sa il ataseze produselor lor.
Veti vedea ca acest indice "IP" este format dintr-un numar cu doua cifre. Ex: IP55, IP65, etc. Prima cifra reprezinta protectia aparaturii la praf pe o scara de la 0 la 6. A doua cifra este protectia aparaturii la umezeala pe o scara de la 0 la 8. Incercati sa cumparati camere cu indice IP cat mai ridicat. Cele mai indicate standarde pentru camerele de exterior sunt: IP55, IP65, IP66.
IP55: protectie buna impotriva prafului, protectie impotrvia jeturilor de apa din orice directie. Pentru medii fara foarte mult praf in atmosfera sau cantitati mari de apa: curti, parcari auto, etc.
IP65: protectie completa impotriva prafului, protectie impotrvia jeturilor de apa din orice directie. Pentru medii cu praf mult, dar fara expunere directa la cantitati mari de apa.
IP66: protectie completa impotriva prafului, protectie foarte buna impotriva cantitatilor mari de apa. Pentru medii cu praf mult si cantitati mari de umezeala si ploaie: porturi, silozuri, cariere de piatra, etc.
Alegeti rezolutia camerelor de supraveghere in functie de distantele pe care doriti sa le monitorizati. Exista o legatura stransa intre rezolutia pe care o camera o poate oferi si distantele pe care dorim sa folosim camera respectiva. O camera cu rezolutie HD de 1MP sau 1.3MP (rezolutie 1280 x 720 pixeli) ofera detalii maxime (recunoastere faciala si numar de inmatriculare) pe distante de pana la 10 metri. O camera cu rezolutie HD de 2MP (rezolutie 1920 x 1080 pixeli) va ofera detalii semnificative pe distante de pana la 20 metri, iar daca dorim sa obtinem detalii peste 20 metri avem nevoie de rezolutii de 3, 4, chiar 5 MP. Iata cateva exemple: Camere analogice vechi, 1000TVL, eficiente pe distante de pana la 5 metri: Camere analog HD, 1.3 megapixel, eficiente pe distante de pana la 10 metri: Camere analog HD, 2 megapixel, eficiente pe distante de pana la 20 metri: Sunt si alti factori ce determina calitatea imaginii unei camere, cum ar fi: - dimensiunea senzorului de imagine (cu cat senzorul este mai mare cu atat cadrul camerei va fi mai larg. In ordine, de la mic la mare, marimile senzorilor sunt: 1/4", 1/3", 1/2.8", 1/2.5"). - calitatea senzorului de imagine (calitatea electronicii este foarte importanta. Recomandarea noastra este sa optati pentru senzori de la producatori internationali - Sony, Hikvision, Dahua).
Daca lumina este o problema in locatia unde montati camerele apelati la camere cu iluminator infrarosu si senzor de imagine Day&Night
Multe persoane stiu ca acolo unde nu este lumina se pot folosi camere cu infrarosu. Acest lucru este partial corect. Pe langa iluminatorul cu radiatie infrarosu, o camera cu infrarosu are si un senzor de imagine sensibil la lumina IR din atmosfera. Acest senzor este cheia obtinerii unor imagini de calitate pe timp de noapte, iar functia care garanteaza o imagine clara in infrarosu este functia "Day & Night". Iata 2 exemple de imagini video de la camere cu iluminator infrarosu identic (72 LED-uri IR). Puteti observa foarte usor diferenta de calitate, diferenta rezultata din calitatea senzorului de imagine. La fel cum pe timp de zi camera foloseste lumina de la soare pentru a forma imaginea, pe timp de noapte o camera cu IR foloseste radiatia infrarosu din jurul ei pentru a forma imaginile. Pentru ca radiatia IR din atmosfera este de multe ori insuficienta, se ataseaza camerei un iluminator IR conceput special sa “inunde” zona de interes cu lumina infrarosu. Trebuie sa stiti ca imaginile captate pe timp de noapte cu aceasta tehnologie sunt imagini alb negru. Pe timp de zi camerele produc imagini color, iar cand cantitatea de lumina scade sub un prag stabilit, camera trece automat in mod IR, deci in mod alb/negru. Tehnologia IR nu trebuie confundata cu tehnologia “day&night”. De tinut minte ca si pe timp de noapte in mod normal exista o oarecare cantitate de lumina de la stalpi de iluminat, luna, stele, etc, deci in unele situatii o camere “day&night” poate fi suficienta. Cand lumina a coborat sub pragul senzorului de lumina, modul IR se activeaza iar imaginea video se transforma in alb/negru. Cea mai buna cale de a avea un sistem eficient pe timp de noapte este de a folosi camere cu senzor de imagine day&night si de a “inunda” zona de interes cu lumina IR. Acest lucru se realizeaza de obicei folosind iluminatoare IR cat mai mari sau chiar proiectoare cu IR. In specificatiile camerelor dotate cu iluminatoare IR veti gasi prezentata distanta pe care camera poate obtine imagini folosind iluminatorul IR integrat. Luati acea distanta cu putina reticenta. Ca regula generala eficienta maxima o veti obtine la jumatatea distantei prezentate. Adica o camera care “se lauda” cu iluminare IR pe 40 de metri va avea imagini clare in bezna totala pe o distanta de 20 metri.
Alegeti lentila potrivita pentru fiecare camera in functie de unghiurile pe care doriti sa le acoperiti. Lentilele sunt caracterizate de o marime numita "distanta focala". Aceasta distanta focala este responsabila de marimea unghiului de acoperire al camerei. Cu cat distanta focala a unei lentile este mai mare cu atat unghiul de acoperire al camerei va fi mai mic. Avem: - lentila 2.8mm : deschidere stanga-dreapta de 90-95 grade - lentila 3.6mm : deschidere stanga-dreapta de 70-80 grade. - lentila 6mm : deschidere stanga-dreapta de 60 grade. - lentila reglabila manual 2.8-12mm (varifocala) : deschidere reglabila manual intre 90 si 30 grade.
3. Alegeti sursa de alimentare potrivita
Alimentarea unui sistem de supraveghere de exterior implica folosirea unei surse de alimentare cu resurse suplimentare. Acest lucru se datoreaza consumului de obicei mai mare pentru camerele de exterior fata de camerele de interior. De obicei, camerele de supraveghere de exterior au in dotare iluminatori infrarosu mai puternici, deci cu un consum mai mare.
Alimentarea camerelor si alegerea cablurilor si sursei de alimentare potrivite sunt detaliate in ghidul nostru complet despre "Cum alimentam camerele de supraveghere?".
4. Alegeti Hard Disk-ul potrivit
Alegerea hard disk-ului potrivit sistemului de supraveghere pe care il instalam se face in functie de 2 factori:
- capacitatea de stocare (de aici rezulta si numarul de zile de inregistrari pe care le vom avea la dispozitie)
- fiabilitatea (de aici rezulta durata de viata a hard-ului nostru)
Hard disk-urile, pe langa capacitatea de stocare mai mare sau mai mica, difera unul fata de celalalt din multe alte puncte de vedere. Hard disk-urile sunt construite cu anumite scopuri si intrebuintari proiectate din fabrica. Hard Disk-ul utilizat pentru stocarea de inregistrari video functioneaza fara oprire, se roteste non-stop, stocheaza non-stop informatie, deci are nevoie de o constructie mai robusta pentru a face fata utilizarii mai intense.
Alegerea Hard Disk-ului potrivit, in functie de numarul de zile de inregistrare si fiabilitate, este detaliata in ghidul nostru complet despre "Ce Hard Disk (HDD) sa aleg pentru sistemul meu de supraveghere video".
Sfaturi Montaj Sistem de Supraveghere Exterior
Acum ca v-ati format o idee despre cum sa alegeti componentele potrivite sistemului de supraveghere, este timpul sa facem si montajul.
Alegeti locatia unde veti monta DVR-ul. Acesta trebuie sa fie instalat intr-un loc protejat, ferit de umezeala si temperaturi extreme, cu acces la o sursa stabila de curent electric. Se recomanda chiar folosirea unui UPS pentru stabilizarea tensiunilor de pe priza si pentru un plus de autonomie in cazul unei caderi de curent. Daca va permite locatia si bugetul puteti monta toata aceasta aparatura intr-un cabinet metalic cu lacat pentru mai multa siguranta.
Odata ales punctul central al sistemului trebuie sa va ganditi care vor fi traseele pentru firele de alimentare si date ale camerelor. Incercati sa pozati firele cat mai ferit si mai ascuns, de preferat prin interiorul cladirilor (prin pod de exemplu). Daca acest lucru nu este posibil, incercati sa trasati firele la inaltime suficient de mare pentru a nu fi usor accesibile.
Folositi cablu si conectori de calitate (cablu de cupru, evitati aluminiul si aliajele cu aluminiu). Cablul si conectorii sunt elementele ce vor purta informatia video de la camere la unitatea de inregistrare. Este foarte important pentru obtinerea unei imagini de calitate ca acea informatie sa ajunga la DVR intacta si fara pierderi.
Va mai sugeram ca la locatie sa montati camerele de supraveghere cat mai central si orientate spre exterior. Evitati montarea camerelor pe colturile perimetrului, privind spre interior. Camerele vor fi expuse. Exemplu: Daca aveti o locuinta incercati sa montati camerele pe peretii casei, orientate spre laterale si exterior, cu traseele de cabluri protejate de structura cladirii.
Cu siguranta ca veti alege camere de exterior pentru acest sistem, insa si aceste camere pot suferi in fata conditiilor meteo. Incercati sa le montati in locuri ferite de ploaie si zapada. Zapada se poate depune pe lentila camerei, iar apa de la ploaie poate ingheta pe obiectiv, obturand partial sau chiar complet imaginea. Incercati sa folositi locuri cat mai ferite, iar daca acest lucru nu este posibil, alegeti camere cu protectii solare. Montati aceste protectii astfel incat sa acopere cat mai bine obiectivul camerei.
In incheiere
Daca v-ati hotarat sa va montati un sistem de supraveghere de exterior, achizionati cu atentie componentele acestuia: DVR, HDD, Camere de Supraveghere Video de Exterior, Sursa de alimentare, conectori, cablu si accesorii montaj. Nu uitati ca performanta sistemului va fi limitata de cea mai putin performanta componenta asa ca incercati ca toate componenetele sa fie in acelasi segment de calitate.
Pentru alte sfaturi si intrebari nu ezitati sa ne contactati la numarul de telefon